Галаконцертът на лауреатите от XVIII международен майсторски клас на Райна Кабаиванска


Галаконцертът на лауреатите от XVIII международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. В Софийската опера и балет. Снощи – събота, 29 септември 2018, от 19 ч. С оркестъра на СОБ под диригентството на Найден Тодоров.


Бяхме. Бе удоволствие и радост. Истински празник.


Силно впечатляващи млади певци, прекрасна концертна програма.


Като българин, живеещ в България, не мога да не поздравя изрично българските участнички: Александрина Михайлова (сопран), Мария Николова (сопран) и Йоана Кадийска (мецосопран). Желая им от сърце най-добро здраве и най-големи нови идни успехи! Както и на всички останали участници в снощния концерт, разбира се.


Всички снощни певци и певици имаха опората, спокойствието в изявите си на сцената в лицето на впечатляващата, коректна и адекватно артистична професионална подкрепа на Найден Тодоров и Оркестъра на СОБ – поздравления и за него и оркестъра! А преди това – и в лицето на пианистките доц. д-р Боряна Ламбрева и Вивиана Груданска – поздравления и за тях!


Основният, поради когото, с когото и около когото се случва всичко това – вече за 18-а година – е Райна Кабаиванска, фамозното, световноизвестното сопрано. Неудобно ми е - а и абсолютно излишно е да й давам оценки. Те са всеизвестни! Само ще добавя, че, освен извънредния й професионализъм, за пореден път много силно впечатлява и искреността й на сцената - и в словата, и в чувствата. Не мога да престана да се удивлявам на ентусиазма, добронамереността, добротворността и енергията Райна Кабаиванска. Здраве, спокойствие, благоденствена работа от сърце й желая – и нови успехи и щастливи срещи!


Не мога да „прескоча” поредната впечатляваща организация и провеждане на Галаконцерта. Ниво! Че и с най-високо чувство за естетизъм: и в украсата с толкова много и хубави цветя на сцената, и в оформлението на поканите, програмите, форматът им, материята им, преди това… Удоволствие и самочувствие добиваш и от тези наглед „детайли”, които в най-голяма степен определят нещата. Нов български университет. Предполагам, че в най-голяма степен това се дължи на решенията, преценките, поръките и контрола от страна на продуцента – Изпълнителния директор на НБУ и член на Настоятелството – д-р Георги Текев.

(Но без екипа си едва ли би могъл да осъществи – и то по този начин – всичко това: Румяна Юрукова, Петър Барбалов, Мартин Стоянов, Николай Пачев, Вера Белева, Васил Христов, Косьо Хаджигенчев, Николай Илиев.)


Разбира се, с решаващата подкрепа и на спонсорите.


До следващия Галаконцерт!… Очакваме го с нетърпение и радост.


На многая лета!Явор Конов, неделя, 30 септември, 9 ч. сутринта


ПП Може да се завиди на Бургас, че утре, 1 октомври, Деня на Музиката, ще има също този великолепен Галаконцерт. Успех!

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg