Лутер и Бах„БАХ И ЛУТЕР“

Снощният концерт в голямата зала „България“ в София (http://sofiaphilharmonie.bg/bg/зала-българия?task=viewevent&itid=327).

На органиста Улрих Бьом (https://www.thomaskirche.org/r-organs-a-834.html).

Великолепен! „Благодаря, тате, че ме взе. Такъв хубав концерт не бях слушал“, каза ми Андрей, когото взех с мен. (С папионка го нагласи жена ми, както си му е редът, поне според нас). „Тате, това, което чу и видя – отговорих му – е част от най-високата човешка култура, която някога е имало и има на Земята и с която хората по нашите земи имат крайно малък досег. Нито им се казва, разказва и показва в достатъчна степен подобаващо за нея, още по-малко – какво представлява по същество. Доколкото един обикновен човек може да обясни и изясни на друг подобен нему, творбите на такъв гений като Й. С. Бах...“ Така обобщих на Андрей, поне се опитах. И добавих: „Щеше да е много по-хубаво, ако беше в съответен църковен храм – казах му (културално-констативно, нали) – но и така бе прекрасно.“

Публика в голямата зала имаше все пак не малко (очаквах да е по-малко). Културна, с цивилизовани лица. Радостни, ОСВЕТЛЕНИ от събитието, мнозина.

(„Компенсаторно“ би могло да се чуе и види това: https://www.youtube.com/watch?v=xGNUsIxVKbE, https://www.youtube.com/watch?v=IgKFeyl0YF8)

Професионални музиканти на концерта на Улрих Бьоме снощи в голямата зала „България“ (доколкото) не видях много.

В края на концерта излезе възрастен немец („Тате, кой е този дядо?“), който на прекрасен английски поясни (преразказвам и допълвам) колко значимо събитие за Германия (и други съответно цивилизовани страни, ще добавя аз) е 500-годишнината от започването на Реформацията на Лутер. Лутер, който се бил погрижил и за новата музика в църковното богослужение, като и сам написал редица текстове и мелодии (и поръчал и на други да напишат). И 200 години по-късно Й. С. Бах написва своите гениални творби върху тях.

Цветя (както бе съобщено) бяха дадени от немското посолство, както и от японския посланик, който – доколкото видях един японец моя възраст с японка до себе си, в средата на първи ред на първи балкон – бе там и съпричастно се усмихваше, леко покланяше и ръкопляскаше.

Цветя от други (лица, институции) нямаше. (Ако някой си помисли едно или друго.) Институции – и най-вече „лица“ в тях – които са НАД/ПОД (?) „тия работи“ (ако въобще знаят за тях, преди това). Над/под – оценката зависи от това кой е upside-down спрямо „реалния живот“ и/или високата култура… В съответните географски и културални зони…

Това, което мога да направя, е да ви предложа да видите този филм (ако не сте го гледали вече) – филм, който от години ползвам в различни свои преподавания в НБУ (както и цялата поредица, както и много-много други подобни): филма на Simon Russell Beale (https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Russell_Beale) и BBC Bach and the Lutheran Legacy из тяхната поредица Sacred Music: https://www.youtube.com/watch?v=4WfowC6GaXU Отбелязвайки така това половин хилядолетие Реформация и последствията от нея за (съответно) цивилизования свят…


8 май 2017В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg