Румена Маринова

Румена Маринова, студентка в НБУ, тонрежисура


'А знаеш ли, че Twinkle Twinke Little Star и песничката за английската азбука са с една и съща мелодия?' Освен, че няколко души са ми задавали този въпрос, фактът нерядко се появява в интернет пространството, но никога не се упоменава, че популярната мелодия е още по-често срещана от очакваното.

Добре познатата тема е била използвана като песен с различно заглавие и текст в много народи из цяла Европа - от Шотландия до Турция, а също така е основа на авторски композиции от Йохан Кристоф Фридрих Бах, Моцарт, Франц Лист, Йозеф Хайдн, Шарл Камий Сен-Санс и др. На 2-ри юни професор Явор Конов ни разказа за нейната история и разнообразни прояви.

Семинарът се състоя от две части, всяка от които завърши с живо изпълнение на вариационен цикъл. Презентацията беше обемна, но определено не и тежка. Комбинацията от интересно поднесени сведения, изображения, записи и живите изпълнения успяха да грабнат вниманието на слушателите и да задържат интереса им до края на втората част.

Лекциите и семинарите на професор Конов винаги се отличават както с добре проучената и достъпно поднесена информация, така и с пълноценното използване на възможностите, предоставени от мултимедията като метод за обучение. Живите изпълнения също допринасят за атмосферата и успешно подпомагат трайното усвояване на материята.


4 юни 2016, Румена Маринова

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg