Департамент Музика в НБУ - защо?
Сега на свой ред, Александра Гаджева реши да представи Департамент Музика и обучението си при нас. (Есето си за НБУ, което вече оповестих https://yavorkonov.alle.bg/обичам/нбу-защо/ , Алекс е писала преди близо 3 години, малко след началото на следването си при нас.)


И ми изпрати Александра току-що написан от нея текст. В него, мисля, се усеща и известна приповдигнатост... Обяснявам си я и с това, че Алекс е много щастлива от представянето, което й направихме.

Но аз обичам така  да казвам пълноценно и с радост хубавите неща, които някой носи в себе си, развива, изявява.

(От майка ми съм го научил това поведение, ако някой се запита...)


Явор Конов

 

_____________________________________________________________

 

 

 

Всеки се стреми към успехи, но за да ги постигне, човек не бива да губи мотивация.
Ето защо, искам да споделя неописуемата си радост от това, че откакто станах студентка в департамент „Музика“ на НБУ, малкото зрънце на вдъхновение, което тихо и кротко спеше у мен, се събуди, и не само..., започна да набъбва, всеки ден да се развива и до ден днешен да продължава да расте!

А как се случи това? Разбира се, благодарение на прекрасната атмосфера в департамента, която осигурява така необходимото спокойствие и увереност! Но кои са факторите, които я пораждат?
Веднага ще ги посоча, а именно: отзивчивост, подкрепа и индивидуален подход към студентите от страна на преподавателите, с което последните създават разбирателство, високо интелектуално общуване и разширяване на кръгозора на обучаващите се; възможностите за избор на курсове според интересите на студента и достъпът до разнообразни ценни ресурси – качествени инструменти, модерна техника и хубави зали като галерия „УниАрт“ http://www.uniart.bg/, са предпоставка за осъществяване на многобройни изяви и устрем към усъвършенстване; интересна и изключително полезна извънаудиторна учебна дейност – концерти, семинари, срещи както с високо ерудираните именити преподаватели в департамента, така и с голям брой известни гостуващи музиканти и лектори.

Тези неподозирани хоризонти, които се откриха пред мен от стартирането на следването ми в НБУ, разчупиха мисленето ми и допринесоха за израстването ми и като личност, и като музикант!

Затова най-сърдечно препоръчвам на всеки, който има желание да се потопи истински в музикалната сфера, да се ориентира към департамент „Музика“ в НБУ, за да установи контакти с разкошни преподаватели и колеги, да разбере, да се докосне, да съпреживее вълната на щастие и удовлетворение от положения труд, и да открие сам за себе си това, от което се нуждае, трепетно очаква и мечтае!

                                                   Александра Гаджева, 8 октомври 2016

 

 

---------------------------

PS Явор Конов:

Позволявам си да благодаря от сърце на Алекс за тъй хубавите думи! (В това число и от името на колегите ми от Департамент Музика – НБУ, макар че тук в сайта си пиша единствено и само от мое си име :)

След текста на Алекс обаче, ще ми се да припомня и прекрасната възможност студентът в НБУ да получава семестриални оценки преди края на семестъра (чрез текущо оценяване), а не да трябва задължително да се явява на изпит по време на сесия (всички изпити накуп в общо напрежение, и бързо сесийно учене „на акорд“, и също толкова бързо забравяне след това на „наученото“...).

Алекс говори за хубавата атмосфера в Департамента и за хубавите и богати взаимоотношения между преподаватели и студенти („разбирателство и високо интелектуално общуване“, ако я цитирам). Ще ви разкрия и още една основна причина за това (говоря въз основа на собствените ми наблюдения, опит и преценка). В Департамента не се толерират нахалство, клюкарство, сплетни, мании за величие, респ. междуличностни противопоставяния, борби и „сражения“ между преподаватели, при които (и) студенти биват (въвличани, в "лагери", и) пострадавши (например любим възпитаник на единия преподавател да бъде ощетен от другия преподавател, като му пише ниска оценка или направо го обяви за "невалиден", за какъвто е обявил и учителя му, своя колега по месторабота...; е, такива неща не си позволяваме).

Алекс говори и за високия стандарт на НБУ. Да, такъв е. Стандарт, който – и според чужденци – в редица случаи надхвърля този на подобни добри западни университети. (Но не само чужденците могат да преценят това. И нашите студенти пътуват много и знаят кое къде как е по света.) Това наистина също много мотивира.

Е, таксата за обучение в НБУ е малко по-висока от другаде. Но това не е случайно – всяко нещо си струва цената. Веднага ще повторя отново за прекрасната възможност в НБУ, след като си платил и караш една специалност, да запишеш и изкараш бонусно (т.е. безплатно!) обучение и по втора (minor) програма, респ. и да завършиш и втора специалност все в рамките на таксата за първата ти специалност, вж. http://ecatalog.nbu.bg/default.asp?V_Year=2014&PageShow=listprograms&Fac_ID=12&M_PHD=0&TabIndex=1 Което, ако пресметнеш финансово, не си ли е по на сметка от другаде?В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg