НБУ - защо?Като представих (в "Обичам") възможности за обучение в НБУ, реших, че би било добре да представя и реални отзиви от учещи при нас. И първо се сетих за студентката ни Александра Гаджева (от която имам прекрасни впечатления), вече в четвърти курс. (Ще му се на човек да има повече такива студенти...) Попитах я, би ли могла да разкаже какво мисли за НБУ и обучението си в него – каквото и както, по какъвто прецени начин. Оказа се, че Алекс още преди 2 или 3 години е написала есе на тази тема. Изпрати ми го, публикувам го тук по-долу. Съответно, смятам за уместно, преди да го прочетете, да ви дам по-пълна информация за колегата Гаджева. 

Алекс е на 21 години, в НБУ е със специалност "пиано" (при почетен професор Людмил Ангелов); учи и по втора специалност – "администрация и управление" (студентите в НБУ имат възможността бонусно, т.е. без допълнително заплащане, да следват и завършат и втора специалност! – и такива като Алекс го и правят).

Родена и отрасла в мултикултуралния и с богати традиции Пловдив (който изключително много обича, особено Стария град – но не по-малко се интересува и от останалия свят), завършила с отличие със специалност „пиано“ пловдивското Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Известна там и сред съучениците си, и сред преподавателите (преди 2 или 3 години помощник-директорката на НУМТИ „Добрин Петков“, д-р Поля Паунова, само с две думи и един жест ми изказа най-високата си преценка и оценка за Алекс). А в последните 3 години – и сред нас в НБУ.

Ползва английски, френски и немски език. Има опит с различни проекти и екипи, в това число и с тежката и отговорна организационна работа на Международния балетен конкурс Варна 2016.

Некорпулентна, мълчалива, а в същото време изключително любознателна, активна, впечатляващо информирана (надявам се, че и аз имам малък принос в това :), преценяваща прекрасно какво ли не и кого ли не (направо "рентген" :), Алекс е сред най-ярките ни студенти в, как да го нарека, „класическия сектор“.

Автор e на хубави и стойностни музикологични текстове (и носител на Първа награда от конкурса "Музика и знание" – модул "История на музиката", НБУ, 2013).

Изнесла e немалко самостоятелни концерти като пианист (2007–), както и има множество участия в музикантски формации и техни изяви. А от миналата година Алекс е и пианистка на известното и у нас, и по света пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и с неговия хор концертира и пътува в страната и зад граница...

Така че, много ме радва тъй хубавата преценка за НБУ от страна на студент именно като Александра Гаджева.


Явор Конов, 5 октомври 2016


__________________________
Какво за мен е най-интересно в Нов български университет?


Вървя по улиците на непознатата за мен София. Есен е – студено е, чуждо ми е. Защо съм тук, ще попитате. Напуснах „сигурността“ на по-традиционни възможности за висше обучение по музика в името на мечтата. И ето ме, вече част от Нов български университет.

Нямам особен опит с университетите. Те са пространство на знание, едни такива чудновати места. А Нов български университет е моят университет. И ми харесва да уча в него. 

Нов български университет е мястото, където скуката не може да вирее. Материалната база, с която разполага, е изключително впечатляваща със своите мащаби, интериор и екстериор. Студентите на университета често биват изненадани и стават свидетели на непрекъснатите обновления на сградата и съпътстващите я компоненти, което създава една прекрасна атмосфера за развитие на студентите и ги вдъхновява при участие и създаване на проекти.

Определено Нов български университет напълно заслужава наименованието Нов, а новото в него е винаги интересно. Всяко кътче от учебното заведение носи свой собствен дух и заряд и всеки обучаващ се в него избира кое от тях му е интересно и му дава спокойствие и уединение.

Индивидуалният график се изготвя по желанието на студента, съобразен изцяло с нуждите му с цел оптимално удобство. Това е още едно предимство на Нов български университет пред останалите висши учебни заведения.

Преподавателите във всяка една област са ерудирани и полагат специална грижа за студента, което за мен е повече от изключително, защото ние, студентите, точно в този период от житейския си път, се нуждаем от подкрепата на такива хора – знаещи, можещи, доказали се през годините в дадена специалност.

Иновативният метод за преподаване чрез електронната система „Moodle“ спомага за по-лесно и бързо усвояване на материала (който може да бъде качен под една или друга форма в интернет), оценяване на домашни работи и установяване на контакт с преподавател чрез прилежащия към всеки курс форум.

Многобройните бакалавърски и магистърски програми, към които всяка година се прибавят нововъведения, както и дистанционното обучение, което предлага университетът за част от тях, го правят привлекателен за бъдещи студенти и им спестява лутането в избора на бъдещата професия, която трябва да носи освен материална облага, преди всичко удовлетворение, което да заразява околните.

За мен всички тези плюсове на университета образуват комплекс от едно съвременно, модерно обучение, към което трябва всяко едно учебно заведение да се стреми. Именно този комплекс за мен е най-интересното в Нов български университет.

 


Александра Гаджева, студентка в НБУ, пиано

https://yavorkonov.alle.bg/обичам/нбу-защо/департамент-музика-в-нбу-защо/Още от автора:

http://e-sustnost.com/user/alexmusicienne/?profiletab=posts

https://yavorkonov.alle.bg/отзиви/александра-гаджева/

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg