Какъв е този сайт, какво продава?


Нищо не продава. Нито вменява (разбирания, идеологии). Нито подвежда (надявам се).

Има и такива сайтове.

Само предлага да подари.

Като чуем за подарък, отдавна вече сме нащрек – щом се подарява, значи „не е стока“. Ако не крие и измама, опит да бъдем изиграни и ощетени.

В случая не е така. Опитвам се да подаря една моя селекцияподбор от творби и интерпретации (вж., моля, подменюто „Обичам“). Интересна, разнообразна, понякога изненадваща, дори шокираща... (Поне според мен.) Обогатяваща с идеи – звучене, визия. Оттам – и с насоки за размисли и ваши интерпретации. Мисловни, практически...

Предлагам и възможността да се запознаете с публично оповестените ми и свободни за достъп – pro bono publico – електронни публикации (вж., моля, едноименното подменю), в голямата си част мои преводи на материали от най-високи специалисти. Споделени от тях познания, подходи и техники - мисловни и практически, интелектуален и професионален опит и разсъждения. И мои разсъждения и опит, разбира се.


И понеже преподавам в НБУ, радвам се, когато имам насреща си интелигентни и заинтересовани студенти, които стават все по-знаещи, все по-мислещи (че и творчески), все по-можещи... Затова в търсене на нови такива студенти разказвам в един от текстовете ми някои неща за преподаването ми в НБУ, както и предлагам презентацията си "За какво би могло да разговаряме с всеки, дошъл да учи музика и музикология в НБУ" (вж, моля, в "Електронни публикации").

Ще спомена и това, че, предвид най-широкото ползване на английския език в световната комуникация, за преподаването си в НБУ издирвам и представям най-хубави и полезни филми, лекции, концерти и други предавания на английски език (много от тях и със субтитри), посветени на МУЗИКА и изкуство, история, култура. С автори, водещи и участващи най-големи англоезични музиканти (инструменталисти, певци, диригенти, музиколози), че и сладкодумни, като AP, AR, ChH, DB, DS, GB, JA, JEG, JT, LB, LL, MTT, PB, PG, PhG, SR, SRB, VG и много други (кои личности се крият зад тези инициали можете да научите в часовете ми в НБУ :) А и на френски и немски език, които повече или по-малко превеждам симултанно. Класика, мюзикъл, джаз, поп, фолк... Гледаме, слушаме, коментираме.  Така студентите ми са запознати както с „класики в жанра“ (като лекциите-концерти на LB), така и с най-новото и актуално. И напредват СТРАХОТНО и с музиката, и с английския!

И тъй като в НБУ водя (имам преподаване по) различни семинари и през годините правих и множество открити семинари, но често някои от студентите ми по една или друга причина не (могат да) присъстват на тях, реших да направя тези отворени (и за тях, и за всички интересуващи се) интернет-семинари (вж. "Семинари" и подстраниците), които можете да посещавате когато пожелаете. Би могло да ми изпратите коментар за чутото/видяното/разбраното-или-неразбраното/премисленото/преживяното. На yavor_konov@abv.bg И аз на свой ред бих могъл да ви отговоря.

Чрез "Семинари" и "Публикации" сайтът ми е по същество и мой личен електронен сборник (издание).

Дълго се колебах дали да отворя форум или място за коментари в сайта си, но в крайна сметка се въздържах. Имам като наблюдател опит от български и други форуми и знам как често се получава недобро взаимовлияние между участниците, преминаващо нерядко и в заяждане и достигащо и до недобър тон. Така че би трябвало да влизам и в ролята на администратор на форума/коментарите, а нито това ми е целта, нито имам толкова време.


Приятно слушане, гледане и четене! Дано ви е и от полза!

И най-важното: бъдете здрави!


Явор Конов, юни 2016


ПП Сайтът ми е жив и динамичен: откакто го замислих и заобмислях и заизграждах, интересът ми към него не намалява, напротив. Така че периодически мисля и работя по него: добавям, понякога коригирам, донареждам, преподреждам… Ще съм ви благодарен и признателен, ако ми изпратите отзиви и препоръки за съдържанието, разпределението и вида му (чрез "Контакти", моля). И ако ви допада - да предадете линка към него комуто намерите за добре. Благодаря при всички случаи! Я. К.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg