Димитър Христов


In memoriam проф. д.н. Димитър Христов (1933-2017) – композитор, теоретик, педагог, общественик (http://www.ubc-bg.com/bg/composer/57)

  

Следващия тук долу мой текст за Димитър Христов публикувах през 2010 в предговора ми към превода ми на "Речника по музика" (2, 1705) на Себастиан дьо Бросар. Една книга, довършването на работата по която и самото й публикуване направих най-вече заради майка ми (https://yavorkonov.alle.bg/за-явор-конов/in-memoriam/) и заради Димитър Христов. И когато получих тиража на книгата, тържествено – като взех със себе си жена ми и двете ни деца, за да видят и запомнят момента – отидохме в Драгалевци в къщата на Димитър Христов. (Обадих му се да попитам можем ли да отидем, но не му казах за какво.) И пред всички ни, включително и пред жена му (която толкова много го обичаше!), му подарих надписан екземпляр от книгата, като прочетох на глас (бавно, смислено, както трябва!) каквото съм написал за него. И Димитър Христов, и жена му бяха силно радостно развълнувани, впечатлени, удовлетворени, смутени и неловки (защото и наистина не знаеха за този текст)... (Обратно на много други практики...!) Зарадвах се и аз много, че Димитър Христов оцени каквото бях написал за него, обобщаващо. Истината е, че дълго мислих по това обобщение и редих думите си една по една – и по същество, но и по звучене... Ето ги и тук:

 

"В живота си имах огромното благодатно влияние на двама души от световен калибър.

[...]

Другият светъл пример е проф. Димитър ХРИСТОВ, д.изк. С немски, английски, френски, руски и италиански. Интелект, огромна и многопосочна ерудиция, динамично и виртуозно мислене. Гражданин. Световен човек. Учител по "европеистика" и "мондиалистика". Разговорът с него е голямо духовно пиршество. Димитър Христов не само те информира "глобално", не само ти предлага системи на осмисляне, не само ти очертава перспективи за развития, но непрекъснато те оттласква сам да мислиш и сам да прозираш. Страхотен самотник в гилдията."

 

Светла му памет! И покой!

Явор Конов, 27 февруари 2017


ПП (18-19 март 2017):

Нека си припомним за Димитър Христов с тази част от видеоинтервю, взето от него от проф. д.н. Чавдар Попов (благодарни сме му!, https://bg.wikipedia.org/wiki/Чавдар_Попов). От проф. Попов знам, че текстът, свален от това интервю, е публикуван (макар и не в цялостен вид) в книгата "Златен фонд на българската наука" (София, 2011), а самото видеоинтервю в пълен вариант е в архива на БАН.

https://www.youtube.com/watch?v=XSbg0zV4y3Y


Не познавам цялостно композиторското творчество на Димитър Христов. Има една българска пианистка, която е изсвирила страшно много творби от Димитър Христов – проф. д-р Ганка Неделчева (https://yavorkonov.alle.bg/отзиви/ганка-неделчева/). Затова се обърнах именно към нея с молба, да предложи към коя творба на Димитър Христов (в нейно изпълнение, това бе неотменна част от предложението ми) да дам линк, за да припомним и в звук за него... Г. Неделчева убедено ме насочи към Ноктюрно № 2: https://www.youtube.com/watch?v=kFgU16oQf00


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg